Dr. Baumann maakt de meest gezonde producten die er tot nu toe te verkrijgen zijn.

Sommige onder ons zijn niet zo bezig met hun huid, gelukkig, want meestal betekend dit dat je vrij weinig ergens last van hebt.
Misschien weleens een pukkel, maar dit is 
niet onoverkomelijk en niet het ergste in de wereld. Misschien gebruik je een dagcrème of helemaal niets. Ik was een van deze mensen. Makkelijke huid, kon overal tegen en gebruikte van alles door elkaar. Totdat op een dag mijn huid brandde en ik rode vlekken kreeg. Niets vermoedend bleef ik mijn producten gebruiken maar het werd erger en ging pijn doen. Ik kreeg de tip om Dr.Baumann te proberen. In eerste instantie durfde ik dit niet meer aan.
Na aandringen ben ik overgestapt en met een aantal weken werd mijn huid rustiger. Ik realiseerde mij toen hoe vervelend huidaandoeningen zijn. Om meerdere redenen. Het is duidelijk zichtbaar aan de buitenkant, er is soms weinig duidelijk over en er is nog minder aan te doen. Ik ben mij hier in gaan verdiepen en specialiseren.

Op de volgende pagina’s vind je de meest voorkomende huidaandoeningen en een uitleg erbij. In de hoop dat ik jou hier verder mee help. Mocht je vragen hebben of een afspraak willen maken dan kan dat natuurlijk altijd.

Aan de basis van de meeste vormen van acné ligt een teveel aan hormonen. Die zorgen voor een verhoogde talgproductie en een verhoogde verhoorning. Er wordt dus teveel talg aangemaakt. Talg die bovendien ook nog dikker van samenstelling is dan normaal. Deze dikke talg gaat zich ophopen en uiteindelijk de talgkanalen verstoppen. Daardoor krijgt men mee-eters (comedonen). Wanneer deze verstoppingen aan de huidoppervlakte gaan oxideren, worden ze zwart. Vandaar de naam “zwarte puntjes”.
In de talgklieren en op de huid bevinden zich bacteriën die de talg omzetten in vrije vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte talgklier steeds verder uit en barst uiteindelijk. De irriterende vrije vetzuren komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken er ontstekingen. Hierdoor ontstaan de voor acné typische pukkels en puistjes. Vanwege de hormonale oorsprong van acné zijn het vooral pubers en tieners die er last van hebben. Al zien we acné ook meer en meer bij volwassen mensen.

We benadrukken altijd het belang van een gezonde voeding voor een gezond huidbeeld. Alhoewel de wetenschappelijke consensus tot voor kort het tegendeel beweerde is er wel degelijk een verband tussen onze voeding en acné.
Uitgangspunt voor onderzoek hieromtrent was de vaststelling dat in onze westerse maatschappij acnéproblemen alleen maar toenemen terwijl bij natuurvolkeren acné een onbestaand verschijnsel is. Als we ons eetpatroon gaan vergelijken met het eetpatroon van bijvoorbeeld de Papoeas valt er onmiddellijk iets op. Hun dieet bevat, in tegenstelling tot dat van ons, geen melk of melkproducten en erg weinig geraffineerde suikers.
Mensen die een halve liter melk per dag drinken hebben 50 procent meer kans op puistjes dan mensen die zelden of nooit melk drinken. Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard School of Public Health. De grotere kans op acné komt door de natuurlijke hormonen die in melk en andere melkproducten zitten. Deze hormonen worden in principe afgebroken in de lever maar als die het niet meer aankan worden ze afgezet in de rest van het lichaam.
Op die manier zorgen ze voor, u raadt het al, een verhoogde talgproductie met uiteindelijk acné als gevolg. Het zijn overigens niet alleen de steroiden in melk die voor problemen zorgen. Melk barst van verschillende groeihormonen. En dat hoort ook zo. Melk is immers bedoeld om zuigelingen te laten groeien. Maar daar houdt het dan ook op.
Waar melk hormonen van buitenaf in het lichaam brengt, zorgt suiker en zeker pure, geraffineerde suiker, voor een verhoogde hormoonproductie door het lichaam zelf. Een team onder leiding van evolutionair bioloog Loren Cordain van de Amerikaanse Colorado State universiteit beschrijft het volgende mechanisme:
Geraffineerde suikers worden snel verteerd en opgenomen. Het lichaam heeft immers weinig werk om ze te verwerken. De pancreas reageert daarop door grote hoeveelheden insuline en het groei-hormoon IGF-1 af te scheiden om de bloedsuikerspiegel weer in evenwicht te brengen. Dit leidt op zijn beurt weer tot een overvloed van mannelijke hormonen. Die hormonen zetten de huid aan tot productie van talg. Hetzelfde resultaat dus als bij de melk, alleen een ander scenario.

Een behandeling tegen acné vraagt tijd en geduld. Gezien de hormonale oorsprong van acné (puberteit, schommelingen) zal een behandeling vaak enkel de acné kunnen onderdrukken en niet genezen. Tenzij je aan de toevoer van hormonen zelf iets kunt doen. Wondermiddeltjes zijn dan ook niet realistisch. Je kunt eigenlijk pas na ongeveer een maand resultaat verwachten.

Niet aan mee-eters of puistjes krabben en ze zeker niet gaan uitknijpen. Daardoor kunnen er lelijke littekens ontstaan.
Reinig de huid voorzichtig, liefst met lauwwarm water of een milde gel. Droog voorzichtig af met een zachte handdoek. Hard wrijven en schoon boenen gaan de talgproductie nog meer stimuleren.
Verstop de acné niet onder een dikke laag make-up of cosmetica. De poriën raken dan afgesloten, waardoor er nog meer puistjes kunnen ontstaan.
Gebruik geen zogenaamde acné producten uit de supermarkt of de drogist. De meeste vrij te verkrijgen verzorgingsproducten hebben geen of zelfs een ongunstig effect. Vraag je arts of je cosmeticaspecialiste om raad.
Zonlicht maakt de huid wat donkerder van kleur. De acné blijft, maar zit verdoken onder de bronzen huidskleur. Zon mag, maar niet overdrijven en niet in combinatie met hoge vochtigheid.
Massage en sauna’s verhogen het ontstekingsrisico, beter niet doen dus.

Naast het mild reinigen en ontsmetten van de huid zijn de producten van DR. BAUMANN er op gericht om verstoppingen tegen te gaan door het vloeibaarder maken en houden van de huidtalg.
U zult -met andere woorden- niet minder talg produceren, maar wel een kwalitatief betere talg die beter afvloeit. Verder bevatten de acné producten van DR. BAUMANN ook stoffen die de vrije vetzuren, veroorzaakt door de acné bacterie gaan neutraliseren waardoor heftige ontstekingen minder frequent gaan voorkomen.

Psoriasis is afgeleid van het Griekse woord ‘Psöria’ dat op zijn beurt is afgeleid van het werkwoord “psaö” dat krabben betekent. Het is een chronische ontstekingsziekte van de huid. Er zijn verschillende vormen van psoriasis, maar de meest voorkomende vorm is psoriasis vulgaris ook wel zilverschub genoemd. Deze vorm van psoriasis is herkenbaar aan de grote rode plekken op de huid met schilfers. Het komt vooral voor op ellebogen, knieën, hoofdhuid en onderrug.
Een normale huid vernieuwt zich om de maand; een psoriasishuid heeft daar maar vier tot zes dagen voor nodig. Dit is vijf- tot achtmaal sneller dan normaal en de huidcellen krijgen niet de kans om volledig uit te groeien. Als deze onrijpe huidcellen de buitenste huidlaag bereiken, zien ze er uit als witte schilfers die op de huid plakken. De huid raakt geïrriteerd door die versnelde celdeling en in de psoriasisplekken doen zich kleine ontstekingen voor. Daardoor wordt de huid dik en rood. Veel mensen hebben ook last van jeuk.
Enkel de aanleg voor psoriasis is erfelijk. Dat je psoriasis ontwikkelt omdat je ouders het hebben/hadden is dus niet noodzakelijk. De kans ligt om en bij de 10%. Psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan, maar meestal ontstaat de aandoening tussen het 10de en 30ste levensjaar. Het is een ziekte waarvan het verloop onvoorspelbaar is, met betere en slechtere periodes. Psoriasis is niet besmettelijk.

De dermatoloog zal veelal een sterke lokale corticosteroïden- of ‘hormoonzalf’ voorschrijven. Corticosteroïden grijpen vooral in op de ontsteking (roodheid), maar remmen ook de aanmaak van bloedvaten en, in mindere mate, de celdeling in de opperhuid. Corticosteroïden verbeteren de huid snel, maar kunnen voor gewenning zorgen waardoor ze bij langdurig continu gebruik niet meer zo goed werken. Bovendien werken ze vooral symptomatisch. Ze onderdrukken psoriasis wel maar lossen de aandoening niet op. Hierdoor kan een nieuwe, heftige uitbraak optreden wanneer men de behandeling plots stopt. Daarnaast werken ze huidverdunnend. Corticosteroïden worden vaak ingezet samen met salicylzuur. Dit laatste maakt de schilfers los en laat de corticosteroïden dieper in de huid doordringen.
Met vitamine D derivaten werkt men vooral in op de celdeling en celgroei in de opperhuid, minder op de ontsteking. De werking van vitamine D is langzaam. Men moet soms tot enkele maanden wachten op de eerste tekenen van verbetering.
Naast de topische behandeling met corticosteroïden, salicylzuur en vitamine D wordt vaak ook gebruik gemaakt van lichttherapie. Het positieve effect van zonlicht op psoriasis is al heel lang bekend. Zonlicht is meer dan het licht dat je ziet. Het bevat ook niet zichtbare, ultraviolette stralen zoals UVA en UVB. Lichttherapie ofwel fototherapie maakt gebruik van deze UV straling.

Alhoewel psoriasis een chronische ziekte is, waar men nooit helemaal van af komt, valt het met de juiste cosmetische producten goed onder controle te houden, ook zonder ingrediënten zoals corticosteroïden die de huid op lange termijn meer kwaad dan goed doen. Preparaten met een hoog ureumgehalte zijn aangewezen om de schilfer-vorming tegen te gaan. Producten met een hoog vetgehalte (geen minerale olie!) en oliebaden werken tegen een droge schubbige huid en houden ze soepel. Crèmes met vitamine B12 werken ontstekingsremmend en maken zo de huid minder geïrriteerd en jeukerig. Ideaal is vaak een combinatie van huid-identieke vetten, ureum en vitamine B12. Deze combinatie kan je terugvinden in de “Vitamin” preparaten van DR. BAUMANN SKINIDENT.

Eczeem is bijna de meest voorkomende huidaandoening. Vaak wordt het ook aangeduid als “dermatitis”. De huid met eczeem jeukt en is rood, droog en schilferig. Ze is soms verdikt (lichenificatie) en kan met helder vocht gevulde blaasjes vertonen.
Er zijn verschillende types eczeem. De 3 meest voorkomende zijn:
Irritant contacteczeem waarbij het eczeem wordt veroorzaakt door contact met een irriterende stof.
Allergisch contacteczeem met aan de basis contact met een allergene stof. Deze beide vormen van eczeem kunnen worden voorkomen of verholpen worden door de desbetreffende stoffen te vermijden.
Atopisch of constitutioneel eczeem (ook wel ‘neurodermitis’ genoemd): het eczeem is eerder erfelijk van aard en wordt niet veroorzaakt door een bepaalde stof, maar wordt wel opnieuw uitgelokt of verergerd door allergenen en irriterende stoffen. Deze vorm van eczeem kan jammer genoeg niet worden voorkomen.

Eczeem uitlokkende stoffen vermijden. De stoffen die het vaakst de huid irriteren, allergische reacties veroorzaken of constitutioneel eczeem uitlokken of verergeren, zijn bekend. Een lijst van de meest voorkomende stoffen die u best vermijdt vindt u onder meer op de website van het AMC: http://www.huidarts.com/. Uit alle dermatologische informatie blijkt steeds opnieuw dat parfum, geurgrondstoffen, conserveringsmiddelen en chemische UV-filters tot de meest allergene stoffen in de cosmetica behoren. Indien u deze stoffen wilt vermijden, moet u ze natuurlijk in de eerste plaats op de verpakking kunnen herkennen. Daarom moet u ook de INCI-benamingen* ervan kennen. Een lijst met de meest voorkomende allergenen met hun INCI-namen vindt u hier op onze website.
De huidbarrière herstellen. Gebruik cosmetica voor de droge huid met ceramides, urea, teunisbloemolie en eventueel ook met vitamine B12. Deze ingrediënten hebben een bewezen barrière-herstellende werking. Hierdoor kunnen dehydratatie, schilferigheid en infecties worden vermeden. Neem regelmatig een niet al te heet, kort bad met een gezonde, natuurlijke (bad)olie. Deze olie blijft op het wateroppervlak drijven en verdeelt zich gelijkmatig over het hele lichaam wanneer u uit bad komt.
De huid hydrateren. Een gewone dagcrème zal de huidvochtigheid met maximaal 15% doen toenemen. Dat is niet voldoende voor een optimale hydratatie van de huid. Gebruik daarom cosmetica met een hoog gehalte aan liposomen in gelvorm. Meervoudige liposomen kunnen de huidvochtigheid bij dagelijks gebruik tot bijna 100% verhogen.
Niet krabben en jeuk vermijden. Door het krabben kan de huid zich niet blijvend herstellen. Gebruik daarom producten met een hoog gehalte vitamine E. Natuurlijke vitamine E (INCI = d-alpha-tocopherol acetate) vermindert jeuk, is niet allergeen, is huideigen en heeft de sterkste werking van alle vitamine E vormen. Het heeft bovendien een zeer brede beschermende en herstellende werking.
Vermijd/bestrijd infecties. Een verstoorde huidbarrière maakt de huid vatbaar voor infecties door bacteriën en schimmels. De dermatoloog zal hiertegen antibiotica voorschrijven. Ook uw huidverzorging kan behulpzaam zijn en vooral, ze kan infecties helpen voorkomen. Zo hebben producten die vitamine B12 bevatten een bewezen ontstekingsremmende werking. Is de huid geïnfecteerd, dan kunt u best een product gebruiken met een antibacteriële werking, bijvoorbeeld tea tree.

Van een constitutioneel eczeem raak je jammer genoeg nooit af. Met een goede verzorging, op basis van de juiste ingrediënten, houdt u het wel goed onder controle. Het DR. BAUMANN gamma bevat een aantal producten met juist die specifieke ingrediënten die een eczeemhuid nodig heeft.

Rosacea is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door roodheid in het gelaat. Het is typisch een  aandoening die komt en gaat, met rustige periodes en periodes waarin het heftig opspeelt. Het komt voor bij volwassenen vanaf het 30e levensjaar. De typisch bij Rosacea voorkomende kleine haarvaatjes op de wangen staan bekend als couperose. Rosacea kan gepaard gaan met puistjes en wordt dan ook wel Acné Rosacea genoemd, hoewel het met echte acné weinig te maken heeft.

Rosacea heeft de naam moeilijk behandelbaar en erg onvoorspelbaar te zijn. Antibiotica of hydrocortisones brengen slechts kortstondig soelaas en de huid gaat heel vaak tegenovergesteld reageren dan men zou verwachten. Typisch voor Rosacea is ook dat de huid maandenlang rustig kan zijn en dat dan plotseling, zonder enige aanwijsbare reden, de Rosacea uitbreekt. Zaak is dan ook, tijdens de rustige periodes, de huid gezonder en weerbaarder te maken zodanig dat Rosacea aanvallen beter worden opgevangen en minder heftig en frequent worden.

Periorale dermatitis is een algemeen voorkomende huidaandoening rond de mond die gepaard gaat met rode, jeukende plekken van enkele millimeters groot.
Periorale dermatitis of clownseczeem dankt zijn naam aan het feit dat de direct aan het lippenrood grenzende huid vaak niet is getroffen. Behalve rond de mond komen de afwijkingen ook voor aan weerszijden van de neus en rond de ogen. Vaak vertoont de huid ook enige schilfering. Clownseczeem is meestal een reactie op crèmes of zalven met corticosteroïden. Deze smeersels worden vaak ingezet bij de behandeling van bijvoorbeeld eczeem. Het corticosteroïde veroorzaakt de aandoening maar onderdrukt het gelijktijdig, waardoor na stoppen van het gebruik de aandoening in eerste instantie zal toenemen. Ook het gebruik van vette, huid-afsluitende cosmetica (minerale olie preparaten) kan clownseczeem veroorzaken.

De corticosteroïde behandeling stopzetten wanneer deze aan de oorzaak ligt. In eerste instantie zal de aandoening hierdoor erger worden. De crème of zalf moet dan vooral niet opnieuw worden gebruikt! Soms zal men wel eerst gedurende een korte tijd hydrocortisoncrème (het allerzwakste hormoonpreparaat) gebruiken om geleidelijk de sterkere hormooncrèmes te ontwennen.
Behandeling met antibiotica of antimycotica (metronidazol). Vaak wordt dermatitis perioralis behandeld met een gel of crème die metronidazol (antimycotica) of erytromycine (antibiotica) bevat. Soms wordt ook oraal antibiotica voorgeschreven. Dat zijn dan meestal antibiotica van de tetracyclinegroep: tetracycline, doxycycline of minocycline, maar ook erytromycine of claritromycine kunnen worden gebruikt. Let wel: bij gebruik van sommige antibioticatabletten kan de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil verminderen!
Een (tijdelijk) aangepaste cosmetische verzorging. Ook wanneer het clownseczeem werd veroorzaakt door een hormonenzalf moet vette cosmetica vermeden worden. Bij een acute uitbraak kan je de huid het beste enkel reinigen met lauw water en je normale reinigingsproducten even aan de kant zetten. De huid verzorgen kan je dan het beste doen met een zo vetvrij mogelijke verzorging. De ‘Light’ liposome preparaten van DR. BAUMANN CLASSIC of SKINIDENT zijn hier bij uitstek voor geschikt, eventueel met toevoeging van een licht ontsmettende component zoals Tea Tree.
Definitief kiezen voor een gezonde bionome verzorging. Periorale dermatitis wordt ook vaak veroorzaakt door huid-afsluitende, huid-irriterende cosmetica. De beste manier om clownseczeem te voorkomen is deze verzorgingsproducten te vermijden en te kiezen voor producten die de huid daadwerkelijk gezonder maken in plaats van omgekeerd. DR. BAUMANN producten zijn gebaseerd op dit principe.